Liberecký kraj napodruhé vybral firmu na stavbu náplavky u budovy úřadu v dolním centru Liberce

24. červenec 2024 15:20

Čtyři měsíce musel Liberecký kraj čekat na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ohledně stavby náplavky před budovou krajského úřadu v Liberci. K jakému závěru nakonec antimonopolní úřad došel a kdy se bude náplavka stavět, zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková.

Čtěte také

Stavba náplavky u Lužické Nisy před Krajským úřadem Libereckého kraje v Liberci může začít v srpnu 2024. Liberecký kraj napodruhé vybral stavební firmu, která zakázku provede. Původně přitom měla začít na konci března.

Do soutěže na náplavku se přihlásilo 6 firem, komise z nich vybrala společnost CL-Evans, která nabídla nejnižší cenu. Druhá firma v pořadí, Gardenline, se obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a výběrové řízení zpochybnila.

Úřad rozhodl, že Liberecký kraj jako zadavatel pochybil, když posoudil podmínky v zadávacím řízení u vítězné firmy jako splněné, kdežto podle antimonopolního úřadu nebyla splněna jedna požadovaná hodnota, konkrétně skluznost dodávané žuly.

„Hádají se všichni, kteří jsou zúčastnění, včetně pana projektanta, jestli brokování a jemné pískování je podle normy, kterou stanovili do zadávacího řízení, to stejné, nebo není. Teď už se samozřejmě nejedná o podstatu věci, ale o to, že jak firma číslo 1, tak firma číslo 2 chtějí vyhrát za každou cenu. Rozdíl mezi nabídkou je 10 milionů korun,“ sdělil hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Komise vyzvala účastníky řízení, aby doložili certifikáty ze zkušebního ústavu ohledně skluznosti žuly. Šlo o dvě žuly; jedna je z libereckého lomu v Ruprechticích, druhá je dovoz z Itálie. Po posouzení certifikátů doporučila komise jako vítěze opět společnost CL-Evans.

„Nyní běží 15denní námitková lhůta, která končí 7. srpna 2024. Pokud by námitky nebyly, od 8. srpna je možné podepsat smlouvu, předat staveniště a zahájit stavbu. Vítěz má na dokončení stavby v návrhu smlouvy 330 dní,“ přibližíl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík z Pirátů.

Stavba náplavky by měla přijít na 130 milionů 315 tisíc korun, což je o pětinu méně, než projektanti původně odhadovali.

Náplavka výrazně změní dosavadní podobu prostranství před Krajským úřadem Libereckého kraje. Nejzásadnější bude proměna koryta Nisy, nově bude k vodě přístup po schodech, na kterých se bude dát i relaxovat, stávající lávka u krajského úřadu se zboří a nově ji nahradí most, který ale bude přímo navazovat na hlavní vstup do Krajského úřadu.

Vychází to i z původních plánů na výstavbu této výškové budovy z konce 60. let 20. století. Kromě vlastní náplavky vznikne před úřadem i volná plocha pro pořádání kulturních a jiných akcí, v parčíku bude i malé dětské hřiště a stánek s občerstvením.

Spustit audio

Související