V České Lípě pokračují jednání o zajištění úklidu města

26. červenec 2024 08:34

Na zajištění údržby chodníků a silnic v České Lípě se zatím radnice s firmou AVE CZ nedohodla. Od začátku července 2024 měla platit nová smlouva, kterou ale dodavatel odmítl podepsat. Vývoj jednání sleduje redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Ani druhé jednání mezi českolipskou radnicí a společností AVE CZ nepřineslo výsledek. Úklid chodníků a silnic ve městě zatím provizorně zajišťuje omezené množství pracovníků dotovaných úřadem práce.

Na českolipské radnici se 24. července odehrálo v pořadí druhé jednání mezi městem a vybraným dodavatelem. Český rozhlas, podobně jako po minulém jednání před týdnem, oslovil obě strany, a podobné byly i odpovědi.

Ani radnice, ani společnost AVE CZ, která uspěla ve výběrovém řízení na zajištění údržby komunikací nebo autobusových zastávek na následující čtyři roky, nechtějí věc prozatím komentovat. Jako důvod uvádí, že se dohodli na další, v pořadí třetí schůzce opět za týden.

Proč firma AVE CZ odmítla podepsat novou smlouvu

Firma nemá záruky, že město bude její služby využívat po celou dobu trvání rámcové smlouvy. Ta má horní hranici plnění, něco přes 105 milionů korun, ale nemá spodní hranici. Radnice platí jen za to, co si objedná.

Důvodem obav je nově zakládaná společnost Technické služby města Česká Lípa, kterou vlastní ze 100 procent město a která by měla jeho údržbu postupně přebírat. Firma AVE CZ tedy chce alespoň nějaké záruky v budoucnu odebíraných služeb, případně městu nabízí, že by firmu vybudovaly společně.

Na otázku, zda jsou připravené nějaké záložní varianty, mluvčí radnice Kristýna Brožová řekla, že je o nich vzhledem k probíhajícímu jednání předčasné mluvit. Pokud by se ale město s AVE CZ nedohodlo, bude se muset zřejmě poohlédnout jinde. Může například využít přímého zadávání nějakému jinému dodavateli.

V úvahu připadá také vypsání nového výběrového řízení s upravenými podmínkami. Taková záležitost by ale vzhledem k zákonným lhůtám trvala v lepším případě zhruba čtvrt roku. Zima se přitom blíží.

Zatímco na aktuální letní údržbu město může provizorně využívat zhruba desítku veřejně prospěšných pracovníků dotovaných úřadem práce, odklízení větších přívalů sněhu a posyp cest se bez nasazení těžké techniky určitě neobejde.

Spustit audio

Související