Zapraženka s čočkou a kroupama

Tentokrát nás Vladimíra Jakouběová seznámí s polévkami z luštěnin a přidá recept na zapraženku s čočkou a kroupama.

Ingredience
  • ¼ kg čočky
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 cibule, olej
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • česnek
  • 2 hrstky krup

Čočku přebereme, propláchneme a přes noc namočíme do asi 2 l vody. Druhý den přidáme nové koření, bobkový list a vaříme. Kroupy krátce osmahneme na lžíci sádla, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme. Pokrájenou cibuli osmažíme na další lžíci sádla dozlatova. Když je čočka téměř měkká, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a petržel, osmaženou cibuli, pepř, sůl, majoránku a dovaříme doměkka. Nakonec vybereme nové koření a bobkové listy, přisypeme uvařené kroupy a polévku dochutíme rozmačkaným česnekem. Na talíři posypeme posekanou petrželovou natí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.