Zapékanec z brambor a zelí

Určitě znáte rčení, že dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí a v přeneseném významu to platilo i v kuchyních našich babiček. Vlastně nebylo jídlo, co by se vyhodilo. Všechno se dalo zpracovat, jak nás přesvědčí další z receptů Vladimíry Jakouběové, které natáčí redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ½ kg zbylých vařených brambor
  • 20 dkg vařeného či pečeného uzeného masa
  • sádlo
  • 1 cibule
  • 20 dkg kysaného zelí
  •  1-2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • pepř
  • drcený kmín
  • majoránka
  • sůl

Na pánvi rozpustíme trochu sádla z výpeku, na kterém osmažíme pokrájené vařené brambory z předešlého dne na menší kousky dozlatova. V polovině smažení přisypeme nakrájenou cibuli a ke konci nakrájené maso. Pokud jsme měli v neděli pečínku (bůček, husa, kachna), můžeme použít i trochu cibulového sosu z výpeku. Na konec přidáme ke směsi jemně nasekaný česnek dle chuti a druhu použitého masa, papriku, pepř, přisypeme na drobnější kousky pokrájené zelí, a dáme do trouby na chvíli prohřát. Osolíme a podáváme.