Zapékanec z brambor a zelí
Určitě znáte rčení, že dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí a v přeneseném významu to platilo i v kuchyních našich babiček. Vlastně nebylo jídlo, co by se vyhodilo. Všechno se dalo zpracovat, jak nás přesvědčí další z receptů Vladimíry Jakouběové, které natáčí redaktor Jaroslav Hoření.
- ½ kg zbylých vařených brambor
- 20 dkg vařeného či pečeného uzeného masa
- sádlo
- 1 cibule
- 20 dkg kysaného zelí
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- pepř
- drcený kmín
- majoránka
- sůl
Na pánvi rozpustíme trochu sádla z výpeku, na kterém osmažíme pokrájené vařené brambory z předešlého dne na menší kousky dozlatova. V polovině smažení přisypeme nakrájenou cibuli a ke konci nakrájené maso. Pokud jsme měli v neděli pečínku (bůček, husa, kachna), můžeme použít i trochu cibulového sosu z výpeku. Na konec přidáme ke směsi jemně nasekaný česnek dle chuti a druhu použitého masa, papriku, pepř, přisypeme na drobnější kousky pokrájené zelí, a dáme do trouby na chvíli prohřát. Osolíme a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka