Zapékanec s pupavou
V září se sklízí nejen ovoce a zelenina, ale také bylinky. Ty byly v kuchyních našich babiček velmi důležité a jejich použití bylo velmi široké. Na některé jsme již zapomněli. Třeba na pupavu. A tak nám ji Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou receptem na zapékanec s pupavou.
- 6 lůžek pupavy
- sůl
- 15 dkg čerstvých hub
- 2 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce sádla
- 5 dkg strouhanky
- 1 lžíce pokrájené petrželky
- 1 vejce
- pepř
- na zálivku ve ¼ l mléka rozšleháme 4 vejce
Lůžka pupavy uvaříme v osolené vodě do měkka. Na másle podusíme nakrájené houby. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli. Pekáček vymažeme sádlem, vložíme do něj osmahnutou cibuli, podušené houby a povařená lůžka pupavy. Promícháme, zalijeme zálivkou a dáme zapéct. Podáváme s chlebem nebo vařeným bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?