Zapékanec s pupavou

V září se sklízí nejen ovoce a zelenina, ale také bylinky. Ty byly v kuchyních našich babiček velmi důležité a jejich použití bylo velmi široké. Na některé jsme již zapomněli. Třeba na pupavu. A tak nám ji Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou receptem na zapékanec s pupavou.

Ingredience
  • 6 lůžek pupavy
  • sůl
  • 15 dkg čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce sádla
  • 5 dkg strouhanky
  • 1 lžíce pokrájené petrželky
  • 1 vejce
  • pepř
  • na zálivku ve ¼ l mléka rozšleháme 4 vejce

Lůžka pupavy uvaříme v osolené vodě do měkka. Na másle podusíme nakrájené houby. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli. Pekáček vymažeme sádlem, vložíme do něj osmahnutou cibuli, podušené houby a povařená lůžka pupavy. Promícháme, zalijeme zálivkou a dáme zapéct. Podáváme s chlebem nebo vařeným bramborem.