Zajíšený bandory s bejlím

Předvelikonoční půst se chýlí ke konci, na Velký pátek někteří zbožní lidé nejedli vůbec. My na sebe nebudeme tak přísní a z receptů našich babiček vybereme zajíšený bandury s bejlím.

Ingredience
  • 80 dkg brambor
  • ¼ l smetany
  • ¼ l mléka
  • 4 vařená vejce
  • kousek másla
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • hrst bylinek
  • sůl
  • ocet

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme brambory, osolíme, promícháme a zalijeme trochou vody. Přivedeme k varu. Když jsou brambory skoro měkké, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali mouku, smetanu, nadrobno posekané bylinky a lžíci octa, promícháme, a ještě chvilku povaříme. Nakonec vmícháme na kousky pokrájená vařená vejce a podle chuti dosolíme či okyselíme.