Zadělávané zbytky ze skopové pečeně podle Ludmily Dobrovolné

Další kuchařskou knihou, kterou zalistují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, je Česká kuchařka a hospodyně. Knížka, která je věnovaná receptům pro méně zámožné domácnosti a tak se v ní najdou i recepty nabádající k zamezení plýtvání. Třeba na zadělávané zbytky ze skopové pečeně.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Zpěň jednu rozkrájenou cibulku na másle aneb na sádle, zapraž to trochem mouky, udělej červenou jíšku, rozmíchej ji potom s vařící vodou aneb polívkou a s trochem octa na hladkou omáčku, přidej, možná-li, též trochu šťávy z pečeně, bobkový list, šest zrnek pepře, drobnou citronovou kůru i trochu soli a svař to. Polož pak do ní rozkrájené na řízky zbytky pečeně, dus to trochu a urovnajíc pak maso na misku, polij je přecezenou omáčkou.