Vepřové žebírko v rendlíku
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou důležitost nožů a ocílky v kuchyni a přidají recept na vepřové žebírko v rendlíku.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Několik vepřových kotletek se naklepe, osolí, opepří, opeče rychle na omastku. Pak se na obou stranách pomažou sádlem a nechají se dodělat. Něco cibule, celeru a mrkve rozkrájí se na nudličky a v másle opeče. Dno kamenného rendlíku vyloží se prorostlým špekem, na to poklade se několik ovařených zelných listů, pak žebírka a zelenina, několik zemčat tence rozkrájených a přikryje se to zelnými listy se špekem. Na celek vlije se něco šťávy z pečeně a nechá as 30 minut v troubě dusiti. Toto jídlo podává se v rendlíku na stůl s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.