Vepřové žebírko v rendlíku

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou důležitost nožů a ocílky v kuchyni a přidají recept na vepřové žebírko v rendlíku.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Několik vepřových kotletek se naklepe, osolí, opepří, opeče rychle na omastku. Pak se na obou stranách pomažou sádlem a nechají se dodělat. Něco cibule, celeru a mrkve rozkrájí se na nudličky a v másle opeče. Dno kamenného rendlíku vyloží se prorostlým špekem, na to poklade se několik ovařených zelných listů, pak žebírka a zelenina, několik zemčat tence rozkrájených a přikryje se to zelnými listy se špekem. Na celek vlije se něco šťávy z pečeně a nechá as 30 minut v troubě dusiti. Toto jídlo podává se v rendlíku na stůl s chlebem.