Vepřové v zelenině podle babiček ze Bzí

Září bylo v dobách našich babiček měsícem hojnosti. Sice bylo ještě spousta práce, ale také se sklízely plody celoroční dřiny. Na polích, v zahrádkách a třeba i v chlívku.

Ingredience
  • ½ kg vepřové krkovice
  • ½ kg brambor
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 30 dkg růžičkové kapusty
  • 1 malý pórek
  • sádlo na smažení
  • vývar na podlévání
  • sůl
  • pepř

Vepřové maso nakrájíme na silnější plátky a zprudka na sádle opečeme na pánvi. Podlijeme a podusíme. Brambory a cibuli oloupeme. Mrkve, kapustu a pórek očistíme. Brambory nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka, kapusty na poloviny, cibuli nadrobno. V kastrolu si rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm cibuli, přidáme brambory s mrkví a vše osmahneme. Zeleninu podlijeme vývarem, přiklopíme a na mírném ohni necháme podusit.

Když jsou brambory poloměkké, přidáme osmahnuté maso, přisypeme kapustu a dusíme doměkka. Těsně před koncem přidáme pórek. Směs dochutíme solí a pepřem a odstavíme. Podáváme s vařenými bramborami.