Vepřové v zelenině podle babiček ze Bzí
Září bylo v dobách našich babiček měsícem hojnosti. Sice bylo ještě spousta práce, ale také se sklízely plody celoroční dřiny. Na polích, v zahrádkách a třeba i v chlívku.
- ½ kg vepřové krkovice
- ½ kg brambor
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 30 dkg růžičkové kapusty
- 1 malý pórek
- sádlo na smažení
- vývar na podlévání
- sůl
- pepř
Vepřové maso nakrájíme na silnější plátky a zprudka na sádle opečeme na pánvi. Podlijeme a podusíme. Brambory a cibuli oloupeme. Mrkve, kapustu a pórek očistíme. Brambory nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka, kapusty na poloviny, cibuli nadrobno. V kastrolu si rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm cibuli, přidáme brambory s mrkví a vše osmahneme. Zeleninu podlijeme vývarem, přiklopíme a na mírném ohni necháme podusit.
Když jsou brambory poloměkké, přidáme osmahnuté maso, přisypeme kapustu a dusíme doměkka. Těsně před koncem přidáme pórek. Směs dochutíme solí a pepřem a odstavíme. Podáváme s vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka