Vepřové v cibuli podle receptu z Jilemnicka

Nejen v kuchyních našich babiček nesměla chybět cibule. Známá je už od starověku a byla základním kořením i lékem. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak připravit vepřové v cibuli.

Ingredience
  • 1 kg vepřového masa (plecko, krkovička)
  • 6 - 7 cibulí
  • lžíce másla
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá paprika
  • kmín
  • majoránka
  • 2 lžíce sádla

Maso nakrájíme na kostky. Osolíme, okořeníme, zakápneme máslem, pořádně promícháme, aby se všechno maso obalilo kořením. Cibuli oloupeme, nakrájíme na půlkolečka a promícháme s masem. Vše dáme do pekáče vymazaného sádlem, přikryjeme pokličkou a pomalu pečeme. Nepodléváme, cibule pustí vody dost. Zhruba po hodině zkontrolujeme. Pokud je maso měkké, necháme ještě chvíli péct odkryté, než maso „chytí barvu". Podáváme se šťouchanými bramborami.