Vepřové plecko s česnekem a majoránkou
Vepřové plecko s česnekem a majoránkou, tak zní název dnešního receptu našich babiček, ale naši průvodci světem starých receptů Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová nám nejdříve povědí něco o významu majoránky v české kuchyni.
- 1 kg vepřového plecka
- sůl
- pepř
- hladká mouka na obalení
- sádlo
- 2 cibule
- 3 mrkve
- ¼ celeru
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce majoránky
- 2 dcl smetany
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme na kostičky, na sádla v pekáči ji osmažíme dohněda, vložíme plátky masa a opečeme zprudka z obou stran. Do pekáčku přidáme na jemném struhadle nastrouhanou mrkev, celer, česnek, osmahneme a podlijeme asi 3 dcl vody. Vsypeme majoránku.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme odkryté za občasného podlití vodou. Šťávu není třeba zahušťovat, mouka z masa a nastrouhaná zelenina nám ji zahustí. Na závěr pečení polijeme smetanou. Podáváme s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.