Vepřové plecko s česnekem a majoránkou

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Sušená majoránka (ilustrační foto)

Vepřové plecko s česnekem a majoránkou, tak zní název dnešního receptu našich babiček, ale naši průvodci světem starých receptů Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová nám nejdříve povědí něco o významu majoránky v české kuchyni.

Ingredience
  • 1 kg vepřového plecka
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka na obalení
  • sádlo
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • ¼ celeru
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • 2 dcl smetany

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme na kostičky, na sádla v pekáči ji osmažíme dohněda, vložíme plátky masa a opečeme zprudka z obou stran. Do pekáčku přidáme na jemném struhadle nastrouhanou mrkev, celer, česnek, osmahneme a podlijeme asi 3 dcl vody. Vsypeme majoránku.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme odkryté za občasného podlití vodou. Šťávu není třeba zahušťovat, mouka z masa a nastrouhaná zelenina nám ji zahustí. Na závěr pečení polijeme smetanou. Podáváme s knedlíkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.