Vepřové maso v mléčné vomajdě

Z kuchyní našich babiček tentokrát vytáhneme krajáč, tedy nádobu na mléko a mléko přidáme k vepřovému masu.

Ingredience
  • 1 - 1,5 kg vepřového masa
  • 1 litr mléka
  • sůl
  • pepř
  • 15–20 stroužků česneku
  • zelená petrželka
  • sádlo

Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme sádlo a maso ze všech stran opečeme. Pak ho přendáme do pekáčku a přidáme stroužky česneku. Zalijeme mlékem, postavíme na plotnu a zahříváme. Když se mléko začne vařit, dáme pekáč do trouby a pečeme. Během pečení maso občas obrátíme. Upečené maso přikryjeme pokličkou a chvíli necháme v troubě. Pak maso vyndáme a nakrájíme na plátky.

Mléko s česnekem propasírujeme přes hustý cedník, podle potřeby dosolíme, přidáme muškátový oříšek a lehce povaříme. Podle potřeby zahustíme lžící mouky. Podáváme s bramborovými noky.