Vepřové maso v mléčné vomajdě
Z kuchyní našich babiček tentokrát vytáhneme krajáč, tedy nádobu na mléko a mléko přidáme k vepřovému masu.
- 1 - 1,5 kg vepřového masa
- 1 litr mléka
- sůl
- pepř
- 15–20 stroužků česneku
- zelená petrželka
- sádlo
Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme sádlo a maso ze všech stran opečeme. Pak ho přendáme do pekáčku a přidáme stroužky česneku. Zalijeme mlékem, postavíme na plotnu a zahříváme. Když se mléko začne vařit, dáme pekáč do trouby a pečeme. Během pečení maso občas obrátíme. Upečené maso přikryjeme pokličkou a chvíli necháme v troubě. Pak maso vyndáme a nakrájíme na plátky.
Mléko s česnekem propasírujeme přes hustý cedník, podle potřeby dosolíme, přidáme muškátový oříšek a lehce povaříme. Podle potřeby zahustíme lžící mouky. Podáváme s bramborovými noky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.