Vepřové koleno na medu

V dobách našich babiček byl med zcela neodmyslitelnou součástí vaření a to nejen sladkých pokrmů. Na medu se peklo i vepřové koleno. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1 vepřové koleno
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 2 lžičky soli
  • 10 kuliček nového koření
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička tlučeného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 4 lžíce medu
  • 4 cibule
  •  ½ l piva
  • 8 stroužků česneku

Očištěné koleno vaříme ve vodě s veškerým kořením a solí. Do pekáče vymazaného tukem vložíme na hrubo pokrájenou cibuli a posekané tři stroužky česneku. Když je maso téměř měkké, dáme ho do pekáče na cibuli a česnek. V misce rozehřejeme med, utřený česnek, koření a pivo a touto směsí koleno potřeme. Pečeme a podléváme pivem a výpekem. Podáváme s chlebem nebo vařeným bramborem.