Velikonoční vajíčka marcipánová na Červené pondělí

Že k velikonoční koledě patří vajíčka, ví snad každý. Jaký význam ale vajíčko mělo v dobách našich babiček, připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Promíchej 1/2 litru medu s 1/2 kg tlučeného cukru, přidej pak 38 dkg jemně krájených mandlí, 14 dkg citronátu, 12 dkg kůry pomerančové, strouhanou kůru z 1 citronu, 5 dkg skořice, 2 g hřebíčku, 2 polévkové lžíce rumu nebo araku a na špičku nože potaše, vmíchej do toho 1 kg mouky a propracuj vše dobře. Přikryj těsto ubrouskem a dej je do chladné místnosti na 2-3 dny odpočinout. Pak těsto vyválej na tloušťku malíku, vykroj z něj vajíčka a nech přes noc odležeti. Příštího dne pec je světlehnědě a ozdob cukrovou polevou.