Turnovské preclíky
Už na konci 19. století se v našem regionu konala řada vyhlášených vánočních trhů s řadou dobrot, třeba s preclíky. A recept na jejich přípravu mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:
Propracuj na vále 25 dkg mouky, 25 dkg másla, 12 dkg cukru, půl litru kyselé smetany, 3 žloutky a 1 bílek v těsto, dobře je prohněť a dělej asi 18 cm dlouhé a jako prst tlusté tyčinky. Tyto pak zatoč v preclíčky, dej je na plech a pomaž je rozkvedlaným vejcem, posyp hrubým cukrem, sekanými mandlemi a pec je hezky zlatožlutě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.