Turnovské preclíky
Už na konci 19. století se v našem regionu konala řada vyhlášených vánočních trhů s řadou dobrot, třeba s preclíky. A recept na jejich přípravu mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:
Propracuj na vále 25 dkg mouky, 25 dkg másla, 12 dkg cukru, půl litru kyselé smetany, 3 žloutky a 1 bílek v těsto, dobře je prohněť a dělej asi 18 cm dlouhé a jako prst tlusté tyčinky. Tyto pak zatoč v preclíčky, dej je na plech a pomaž je rozkvedlaným vejcem, posyp hrubým cukrem, sekanými mandlemi a pec je hezky zlatožlutě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.