Tlučené šišky
Do kuchyní našich babiček se tentokrtá vydáme pro recept na tlučené šišky a připomeneme dobový význam adventu.
- 1 kg brambor
- 40 dkg hladké mouky
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce a hladkou mouku upražíme nasucho dorůžova. Oloupané horké brambory rozmačkáme a smícháme s praženou moukou. Nezapomeneme směs osolit. Mísení se provádí paličkou s hladkou stranou tak dlouho, až vznikne tužší těsto. Z něho pak vyvalujeme šišky, které uvaříme v horké vodě a poté posypeme mletým mákem, práškovým cukrem a polijeme máslem a sirupem. Není-li sirup z řepy, uvaříme ho z melty a cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.