Tipy na víkend v Libereckém kraji: Pochod na Královku, Den větru, Víkend Křišťálového údolí a jarmarky

13. červen 2024

Víkend v polovině června je nabitý akcemi a událostmi, nabízíme několik tipů z Libereckého kraje.

Pochod na Královku s Českým rozhlasem Liberec

Čtěte také

Opět po roce zve Český rozhlas Liberec na turistický Pochod na Královku, jednu z nejznámějších kamenných rozhleden Jizerských hor. Uskuteční se v sobotu 15. června. Start 4. ročníku Pochodu na Královku je na otočce Maliníku v Bedřichově u stánku Českého rozhlasu Liberec v rozmezí od 8:15 do 10:15 hodin. Na výběr jsou dvě trasy - sedmikilometrová, nebo desetikilometrová. Každý účastník obdrží na startu mapku s popisem trasy a účastnický list jako upomínku na absolvování pochodu.

U Královky bude od 12 do 15 hodin připravený doprovodný program. K tanci a poslechu zahraje liberecký Dixieland Old Stars, taneční show předvede baletní škola při Divadle F. X. Šaldy Liberec. A liberecký Klub českých turistů má pro návštěvníky připravenou ukázku turistického značkování.

Liberecký jarmark

V sobotu 15. a v neděli 16. června můžete zavítat do centra krajského města na Liberecký jarmark, letos je jeho tématem Císař a Faust. Po celé dva dny bude o hudební a zábavný program pro celou rodinu postaráno, žít to bude především na náměstí před radnicí, a také v ulici 5. května, v Kostelní nebo v Moskevské ulici. Po celý den se také centrem města můžete svézt v kočáře.

Českolipské Městské slavnosti

Město Česká Lípa pořádá od pátku 14. do soboty 15. června tradiční Městské slavnosti. Centrum města zaplaví průvod superhrdinů, koncerty vážné hudby, Neckyáda, program v knihovně, spoustu hudebních hvězd, lunapark i historický program na vodním hradě Lipý.

Železnobrodský jarmark

„Z ouřadu purkmistrovského staroslavného města Železného Brodu se všem domácím i cizím na vědomost dává, že se v našem městě uskuteční slavný Železnobrodský jarmark 2024.“ Takto zve město Železný Brod na svém webu na tradiční akci, která se koná od pátku 14. do neděle 16. června. Kromě stánků s řemeslnými výrobky je připravený i bohatý program včetně dechové hudby, vystoupení Tanečního a swingového orchestru ZUŠ, a také pop rockové (nejen) regionální kapely.

Muzejní víkend v Turnovském depu

Tanvaldský spolek Kolej-klub zve na tradiční Muzejní víkend v turnovském depu, který se koná 15. a 16. června. Kromě jízd na úzkorozchodné železnici, simulátoru strojvedoucího, modelového kolejiště nebo dopravní kanceláře výpravčího bude tentokrát v provozu i několik stabilních spalovacích motorů, železnice v měřítku 1:8 a návštěvníci se navíc mohou svézt na stanovišti parní lokomotivy. Po oba dny bude depo otevřeno od 9 do 17 hodin.

Českodubské slavnosti

Město Český Dub a Podještědský sportovní areál pořádají o víkendu Českodubské slavnosti. Zahájí je už v pátek 14. června promítáním v letním kině Na šibeničním vrchu. V sobotu 15. června začnou v 8 hodin v Kostelní ulici Městské trhy a v 11 hodin sraz veteránů. Sobotní program bude pokračovat Na šibeničním vrchu, od 14 hodin začne Rodinný den s kouzelníkem, tanečním vystoupení i ukázkou bojových umění. Na ten od 17 hodin naváže Bugrfest s vystoupením hudebních skupin.

Víkend Křišťálového údolí

V sobotu 15. a v neděli 16. června otevírá své brány Křišťálové údolí. Sklárny, výrobní provozy, ateliéry, muzea i školy budou většinou otevřeny od 9 do 17 hodin. A protože letos se slaví 300 let výroby svítidel, je součástí Víkendu Křišťálového údolí i open air festival skla a osvětlení v Kamenickém Šenově – Lustrfest. Podrobný program Víkendu Křišťálového údolí je zde.

Otevřené větrné elektrárny a větrné mlýny

15. června je Den větru a tak své dveře otevřou větrné elektrárny a větrné mlýny po celé České republice. V Libereckém kraji budou od 10 do 16 hodin otevřené Větrná elektrárna Horní Řasnice a Větrný mlýn Jindřichovice p. Smrkem, kde budou v 11 a ve 14 hodin komentované prohlídky s fyzickým spuštěním mlýnu, kde se dozvíte mnoho zajímavostí o jeho historii a fungování. V ostatní časy si návštěvníci mohou mlýn prohlédnout sami s tištěným průvodcem. 

Živá kultura = živý Liberec

Další tipy najdete v přehledu akcí Živá kultura = živý Liberec, který je neziskovým projektem Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Projekt propaguje a propojuje libereckou kulturu a jednotlivé pořadatele.

autoři: Tomáš Beneš , reČRoL | zdroje: Kolej-klub , z.s. , Komora obnovitelných zdrojů energie
Spustit audio

Související