Barevné dřevoryty i olejomalby Karla Vika nabízí letní výstava v jilemnickém muzeu

16. červen 2024

Krkonošské muzeum v Jilemnici vystavuje díla malíře, grafika a ilustrátora Karla Vika. Připomíná tak výročí narození i úmrtí tohoto mistra barevného dřevorytu, hořického rodáka, člena České akademie věd a umění i spoluzakladatele Sdružení českých grafiků Hollar.

Jak upozornil historik umění Miroslav Cogan, na výstavě najdou návštěvníci opravdu reprezentativní výběr děl tohoto autora. „I z hlediska žánrů, do kterých Karel Vik zasáhl, včetně známkové tvorby, exlibris nebo knižní kultury. Kterou i díky němu čeští tiskaři ve 20. letech minulého století zvedli hodně vysoko.“

Vystavena jsou i díla z určitých cyklů. „Těmi se v podstatě nejvíce proslavil. Ty vycházely převážně v knižní úpravě a byly velmi populární. Vik našel velmi dobré spolupracovníky v Müllerově tiskárně v Turnově, a také díky tomu krásná kniha i technika barevného dřevorytu vešla do širokého povědomí.“

„Ale já bych tady chtěl upozornit ještě na několik olejomaleb. Karel Vik totiž původně zamýšlel být malířem a dokonce za malbu získal Hlávkovo stipendium,“ doplnil Miroslav Cogan.

„Výběr děl do expozice byl asi to nejobtížnější, protože Karel Vik byl opravdu plodným autorem. Zanechal po sobě přes 700 grafických děl a to nepočítáme jeho oleje či známkovou tvorbu, kresby a skici. I nejen z hlediska výtvarného, ale také ilustračního má to dílo velikou hodnotu,“ dodal ředitel jilemnického muzea a kurátor výstavy David Ulrich.

Kromě výtvarných děl jsou na výstavě k vidění i pracovní nástroje Karla Vika, které pocházejí z jeho pozůstalosti. Expozice bude v Krkonošském muzeu v Jilemnici až do 29. září 2024.

autoři: Eliška Pilařová , Milan Baják , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související