Poslední premiéra sezóny u Šaldů: Duchařská komedie tajemné autorky Mezi nebem a zemí

14. červen 2024

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy uvádí poslední premiéru letošní sezony. Je jí komedie anglické autorky Pam Valentine Mezi nebem a zemí. I kolem autorky hry panuje tajemno.

Scéna komedie Mezi nebem a zemí v Divadle F. X. Šaldy v Liberci

Romantická duchařská komedie Mezi nebem a zemí je poslední premiérou letošní divadelní sezóny Šaldova divadla v Liberci. Podle autorů libereckého zpracování je to vlastně pohádka pro dospělé. Tomu také odpovídá scéna, která působí možná až trochu filmově.

Hra Mezi nebem a zemí je známá po celém světě. Je pod ní podepsána anglická dramatička Pam Valentine, kterou obklopuje aura tajemnosti.

„Kdo je Pam Valentine se moc neví. Ona je opravdu utajená autorka. Velmi známé je její dílo, ať už jsou to sitcomy, které psala na rozhraní 70. a 80. let, nebo právě komedie Mezi nebem a zemí, která opravdu celý svět obletěla. Diváci ji znají po celém světě, ale o autorce se skoro nic zjistit nedá,“ zamýšlí se dramaturgyně Šaldova divadla Lenka Chválová.

„Jediné, co se mi podařilo vypátrat a co mě docela baví je, že ačkoliv už jí je docela dost přes 80, tak vede soubor ochotníků v nějaké jihoanglické vsi, jsou dost úspěšní a známí v Anglii,“ dodává s tím, že rok narození Pam Valentine je známý, narodila se v roce 1938 v Londýně.

Inscenace je především romantickou duchařskou komedii. Podle dramaturgyně roste z tradice pohádek. „Mám moc ráda anglické pohádky a jejich pohádkovou tradici, umí velice krásně rozdělit síly dobra a zla tak, že se v tom člověk zorientuje a má pocit, že může něco dělat,“ říká Lenka Chválová.

Mladý spisovatel se svoji těhotnou ženou si pronajmou dům, ve kterém straší duchové bývalých majitelů, staršího manželského páru, kdy on byl za svého života úspěšný spisovatel. To je ve stručnosti děj příběhu.

Čerpá autorka komedie o existenci duchů ze své vlastní zkušenosti? A jak se tvořila scéna představení? Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související