Tašky s povidlím
Předvánoční čas byl v dobách našich babiček časem postním a jeho dodržování bylo spojené s řadou magických postav jako Lucky nebo téměř zcela zapomenutý Žber. Kdo to byl a jak uvařit tašky s povidlím nám prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 60 dkg brambor uvařených ve slupce
- 30 dkg polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- mouka na vyválení těsta
- 10 dkg švestkových povidel
- 15 dkg perníku na strouhání
- 3 lžíce tlučeného cukru
- 8 dkg másla
Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme mouku, vejce a špetku soli. Zpracujeme tuhé těsto. Těsto přendáme na pomoučený vál, rozválíme na plát o síle 3 mm. Z plátu vykrájíme kolečka o průměru asi 6 cm. Do středu každého dáme trochu povidel a kolečka v půli přeložíme. Dobře je po obvodu přitiskneme, aby povidla nevytekla. Taštičky ponoříme do vroucí a osolené vody. Vaříme je asi 5 minut, až vyplavou na povrch. Uvařené sypeme perníkem smíchaným s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.