Sypánky s jabčatama

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením budeme péct z kynutého těsta, dokonce dvakrát kynutého. Z takového těsta se v dobách našich babiček připravovaly sypánky s jabčatama.

Ingredience
  • 40 dkg hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce rozpuštěného sádla
  • 2 dkg droždí
  • 2 dcl vody nebo mléka
  • sůl
  • dvě hrsti cukru
  • 3 lžíce pálenky
  • náplň: jablka, cukr, skořice

Z mléka, mlžíce mouky a kvasnic zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, mléko, sádlo, žloutky, cukr a vzešlý kvásek. Těsto dobře promícháme a necháme vykynout. Po vykynutí srazíme a necháme ho vykynout ještě jednou. Potom vykrajujeme kousky větší polévkovou lžící, těsto roztáhneme jako na buchty a naplníme nastrouhanými jablky s cukrem a skořicí, pečlivě uzavřeme dáme na vymazaný plech asi 5 cm od sebe a necháme opět vykynout, pak pomašlujeme smetanou nebo vejcem a posypeme mákem. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.