Sypánky s jabčatama
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením budeme péct z kynutého těsta, dokonce dvakrát kynutého. Z takového těsta se v dobách našich babiček připravovaly sypánky s jabčatama.
- 40 dkg hladké mouky
- 2 žloutky
- 4 lžíce rozpuštěného sádla
- 2 dkg droždí
- 2 dcl vody nebo mléka
- sůl
- dvě hrsti cukru
- 3 lžíce pálenky
- náplň: jablka, cukr, skořice
Z mléka, mlžíce mouky a kvasnic zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, mléko, sádlo, žloutky, cukr a vzešlý kvásek. Těsto dobře promícháme a necháme vykynout. Po vykynutí srazíme a necháme ho vykynout ještě jednou. Potom vykrajujeme kousky větší polévkovou lžící, těsto roztáhneme jako na buchty a naplníme nastrouhanými jablky s cukrem a skořicí, pečlivě uzavřeme dáme na vymazaný plech asi 5 cm od sebe a necháme opět vykynout, pak pomašlujeme smetanou nebo vejcem a posypeme mákem. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka