Svítek ze suchých hub

Čím víc se blížil Štědrý večer, tím méně našim babičkám zbývalo času na běžné vaření. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají jednoduchý recept na svítek ze suchých hub.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:

Uvař ve slané vodě do měkka žejdlík suchých hříbků, oceď je a drobnince usekej; potom utři 8 dkg nového másla, dej do něho ty houby, dej do toho 3 celé vejce a 3 žloutky, dej k tomu půl drobně rozkrájené cibule a jednu ostrouhanou, ve vodě máčenou vymačkanou žemličku, trochu květu a trochu soli. Vymaž formu, vysyp ji strouhanou žemličkovou kůrkou, vlej to do ní a nech to upéct. Může se to v postní den dát buď na nějakou zeleninu, nebo na maštěnou čočku, anebo se to může dát na stůl jen tak samotné.