Svítek ze suchých hub
Čím víc se blížil Štědrý večer, tím méně našim babičkám zbývalo času na běžné vaření. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají jednoduchý recept na svítek ze suchých hub.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:
Uvař ve slané vodě do měkka žejdlík suchých hříbků, oceď je a drobnince usekej; potom utři 8 dkg nového másla, dej do něho ty houby, dej do toho 3 celé vejce a 3 žloutky, dej k tomu půl drobně rozkrájené cibule a jednu ostrouhanou, ve vodě máčenou vymačkanou žemličku, trochu květu a trochu soli. Vymaž formu, vysyp ji strouhanou žemličkovou kůrkou, vlej to do ní a nech to upéct. Může se to v postní den dát buď na nějakou zeleninu, nebo na maštěnou čočku, anebo se to může dát na stůl jen tak samotné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.