Švestková vomajda s bandorovým knedlíkem
Řada pokrmů, které dnes najdeme i v luxusních restauracích má původ v kuchyních našich babiček. Třeba v Jizerkách se v tento čas vařila švestková vomajda a protože je půst, tak bez masa, jen s bandorovým knedlíkem. S Vladimírou Jakouběovou recept připravil Jaroslav Hoření.
- 3 lžíce švestkových povidel
- ½ l vody
- ½ šálku nastrouhaného perníku
- ½ lžičky skořice
- trochu mletého hřebíčku
- ořechy
- rozinky
- 1 dcl smetany
- 1 lžička hladké mouky
- sůl
- cukr
Povidla zalijeme vodou, důkladně rozmícháme, přidáme nastrouhaný perník, sůl, koření, očištěné a spařené rozinky a asi 10 minut povaříme. Pak přilijeme smetanu, ve které jsme rozdělali mouku, přidáme nasekané ořechy a ještě dalších 5 minut společně za občasného promíchání povaříme. Pak podle potřeby omáčku osladíme. Podáváme s knedlíky, které připravíme z vařených brambor nebo k prázdným vdolkům.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka