Sulc podle prababičky paní Jakouběové
Dáte si huspeninu, nebo sulc? S takovou otázkou se u nás v kraji můžete u šprýmařů setkat. Znalci zabijačkových dobrot vědí, že je to to samé. Jak vznikly názvy a jak sulc připravit, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 70 dkg vepřové hlavy (nebo 1 koleno i s kůží)
- 70 dkg vepřových nožiček
- 5 kuliček celého pepře
- 1 bobkový list
- 1 cibule
- sůl
- 2 stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce octa
- mletý pepř
- sůl
- 1 natvrdo vařené vejce
- 2 kyselé okurky
- nakládaný hrášek
- uvařená mrkev (2 ks)
- petrželová nať
Hlavu nebo kolínko a nožičky očistíme a dobře omyjeme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a pomalu vaříme s cibulí, česnekem, celým pepřem a bobkovým listem tak dlouho, až kůže změkne a maso se začne oddělovat od kostí. Maso vyjmeme, vykostíme a nasekáme na kousky. Vezmeme ½ l vývaru zbaveného tuku a zahřejeme. Maso dáme do teplého vývaru, ochutíme octem, osolíme a opepříme.
Mezitím si do formy (srnčí hřbet) rozložíme na plátky nakrájené vařené vejce, nakládaný hrášek, na kolečka nakrájené kyselé okurky a vařenou mrkev. Vše opatrně zalijeme vývarem s masem a dáme ztuhnout do chladu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.