Sulc podle prababičky paní Jakouběové

Dáte si huspeninu, nebo sulc? S takovou otázkou se u nás v kraji můžete u šprýmařů setkat. Znalci zabijačkových dobrot vědí, že je to to samé. Jak vznikly názvy a jak sulc připravit, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 70 dkg vepřové hlavy (nebo 1 koleno i s kůží)
  • 70 dkg vepřových nožiček
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 cibule
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce octa
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 natvrdo vařené vejce
  • 2 kyselé okurky
  • nakládaný hrášek
  • uvařená mrkev (2 ks)
  • petrželová nať

Hlavu nebo kolínko a nožičky očistíme a dobře omyjeme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a pomalu vaříme s cibulí, česnekem, celým pepřem a bobkovým listem tak dlouho, až kůže změkne a maso se začne oddělovat od kostí. Maso vyjmeme, vykostíme a nasekáme na kousky. Vezmeme ½ l vývaru zbaveného tuku a zahřejeme. Maso dáme do teplého vývaru, ochutíme octem, osolíme a opepříme.

Mezitím si do formy (srnčí hřbet) rozložíme na plátky nakrájené vařené vejce, nakládaný hrášek, na kolečka nakrájené kyselé okurky a vařenou mrkev. Vše opatrně zalijeme vývarem s masem a dáme ztuhnout do chladu.