Strouhanec podle receptu z Jilemnicka
Září je mimo jiné měsícem sklizně brambor. Jaký byl jejich význam při hospodaření i v kuchyni, se dozvíme z povídání Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního o kuchyních našich babiček. A přidáme recept na strouhanec.
- 1,5 kg brambor
- 2 vejce
- 2 dl mléka
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- majoránka
- 5 stroužků česneku
- 25 dkg uzeného masa
- tuk na vymazání plechu
Oloupané brambory nastrouháme. Zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto. Osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a nalijeme na dobře vymazaný plech. Posypeme na kostičky pokrájeným masem a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny nebo s kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.