Strouhanec podle receptu z Jilemnicka

Září je mimo jiné měsícem sklizně brambor. Jaký byl jejich význam při hospodaření i v kuchyni, se dozvíme z povídání Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního o kuchyních našich babiček. A přidáme recept na strouhanec.

Ingredience
  • 1,5 kg brambor
  • 2 vejce
  • 2 dl mléka
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 5 stroužků česneku
  • 25 dkg uzeného masa
  • tuk na vymazání plechu

Oloupané brambory nastrouháme. Zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto. Osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a nalijeme na dobře vymazaný plech. Posypeme na kostičky pokrájeným masem a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny nebo s kysaným zelím.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.