Staročeský puding z krup

Připravit puding umí skoro každý, stačí si přečíst návod na zadní straně sáčku instantního prášku. V dobách našich babiček se ale puding připravoval úplně jinak. A byl to kumšt, jak se přesvědčíte v dalším z receptů Vladimíra Jakouběové.

Orestuj 140 gramů krup pěkně do hněda a roztluč je v hmoždíři najemno jako mouku, dej ji do kastrolu, nalij na to 5 decilitrů sladké vařící smetany a stále míchej, až z ní bude hustá kaše, pak dej do mísy 35 gramů čerstvého másla a vše umíchej do hladka, dokud směs nevychladne; postupně dovnitř zašlehávej 8 žloutků, přidej 100 gramů cukru, šlehej, okořeň vanilkou a citronovou kůrou, nakonec vmíchej ze šesti bílků sníh; nyní vymaž formu máslem a vysyp ji strouhankou, vlij tam směs (kašovitý puding) a nech to jednu hodinu vařit v páře (nebo peč v troubě), potom posyp vanilkovým cukrem a nes na stůl.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.