Šoulavcový syrop

S Vladimírou Jakouběovou nahlédneme nikoliv do receptáře, ale do verbáře. Tak naše babičky říkaly zápiskům léčivých receptů, mezi které patří šoulavcový syrop. Co to je, uslyšíte v příspěvku Jaroslav Hořeního.

Vezmeme libovolné množství jitrocelových listů, nakrájíme, vložíme do kameninové nádoby a zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny listy ponořené. Necháme čtyřiadvacet hodin stát, potom slijeme. Do nálevu z jitrocelových listů přidáme o polovinu více cukru, než kolik váží vzniklá tekutina, a svaříme. Po vychladnutí by měl sirup získat hustotu řidšího medu. Při varu přidáme špetku soli, aby sirup necukernatěl. Sirup se užívá proti bolestem v krku, rýmě, chrapotu, zánětu nosních dutin a průdušek.