Smíšenina (ragout) na okrasu

Když v dobách našich babiček zbylo něco od minulých dnů, bylo jasné, co se bude vařit. Zbytky se prostě nevyhazovaly a platilo to nejen na vesnici, ale i ve městech. Dokládají to staré kuchařky, z jedné z nich vybrala Vladimíra Jakouběová Smíšeniny na okrasu. Natáčel Jaroslav Hoření.

Paní Vladimíra Jakouběová tentokrát zalistovala v knize Vlasty M. Štěpánové Malá kuchařka a hospodyňka česká: pro menší a skromné domácnosti: úprava laciných pokrmů pro lid z roku 1903. A tam vybrala tento:

Do hodně bledé jíšky rozkrájej na kostičky vařenou slepici (bez kůže), zbytky telecí pečeně apod., nakrájené houby, rozsekanou petržel, přilívej polévky, dej do toho 2 žloutky v smetaně rozmíchané, květu, soli a povař. Než se nese na stůl, posype se parmezánským sýrem.