Smetanový koláč s chrupkama

Mezi ovoce, kterému se v našem kraji dařilo, patří jahody a třešně. Z jahod jsme nedávno vyzkoušeli kynutou buchtu a tak sběratelka receptů Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na třešňový koláč.

Ingredience
  • ¼ kg mouky
  • 2 lžičky amonia
  • 10 dkg cukru
  • 2 vejce
  • ¼ l kysané smetany
  • 10 dkg másla
  • třešně
  • drobenka

Nejdříve připravíme drobenku: mouku, cukr a máslo dáme do misky a rukou zpracujeme na drobenku.
Třešně omyjeme a osušíme. Máslo necháme rozpustit a vychladnout. Do mísy dáme smetanu, cukr, celá vejce a rozpuštěné vlažné máslo a utřeme dohladka. Přisypeme mouku smíchanou s amoniem a znovu šlehačem promícháme, až vznikne hladké těsto. Do vymazané a vysypané formy těsto urovnáme a naskládáme na ně ovoce. Koláč hustě posypeme drobenkou a vložíme do vyhřáté trouby.

Upečený vychladlý koláč pocukrujeme a ozdobíme lístky meduňky.