Smetanový koláč s chrupkama
Mezi ovoce, kterému se v našem kraji dařilo, patří jahody a třešně. Z jahod jsme nedávno vyzkoušeli kynutou buchtu a tak sběratelka receptů Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na třešňový koláč.
- ¼ kg mouky
- 2 lžičky amonia
- 10 dkg cukru
- 2 vejce
- ¼ l kysané smetany
- 10 dkg másla
- třešně
- drobenka
Nejdříve připravíme drobenku: mouku, cukr a máslo dáme do misky a rukou zpracujeme na drobenku.
Třešně omyjeme a osušíme. Máslo necháme rozpustit a vychladnout. Do mísy dáme smetanu, cukr, celá vejce a rozpuštěné vlažné máslo a utřeme dohladka. Přisypeme mouku smíchanou s amoniem a znovu šlehačem promícháme, až vznikne hladké těsto. Do vymazané a vysypané formy těsto urovnáme a naskládáme na ně ovoce. Koláč hustě posypeme drobenkou a vložíme do vyhřáté trouby.
Upečený vychladlý koláč pocukrujeme a ozdobíme lístky meduňky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.