Slanečky naložené podle Magdaleny Dobromily Rettigové
V časech našich babiček byl velký rozdíl mezi životem na venkově a ve městě. Projevovalo se to i ve vaření. Výběr surovin ve městech byl větší, týká se to nejen koření, ale i ryb.
Slanečky naložené podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Stáhni kůži se třech mléčních slanečků, vlož je do mléka a nech je v něm přes noc ležet; druhý den je čistě omej, mlíčí vyndej do hrnečku, slanečky rozpul, kůstky vyndej, slanečky nakrájej na kousky a vlož je do hluboké nádobky; nyní mlíčí hodně rozetři se dvěma lžícemi oleje, a přidávej k tomu po lžících vinného octa, až máš dostatečně omáčky k pokrytí slanečků. Načež to ještě hodně kloktej, až to zhoustne; potom usekej drobounce jednu velkou cibuli, posyp s ní slanečky, nalej na to omáčku a uschovej to k další potřebě. V čase nouze poskytne to dobrou večeři.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.