Škvarkové kousky se zelištěm
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou význam svátku sv. Řehoře a k zakousnutí přidají recept na škvarkové kousky se zelištěm.
- 1/2 kg kysaného zelí
- 1/2 kg hladké mouky
- 4 dkg vepřového/kachního sádla
- 2 vejce
- 2 hrsti vepřových škvarků
- kmín
- pepř
- sůl
Zelí drobně nakrájíme, přidáme stejné množství hladké mouky, 4 deka vepřového nebo kachního sádla, dvě celá vejce, 2 velké hrsti mletých vepřových škvarků, lžičku soli a přiměřeně kmín a pepř. Z vypracovaného, tence vyváleného těsta vykrajujeme kolečka nebo čtverečky a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.