Šípkový šnaps
Pro zdraví i pro potěchu sloužil v dobách našich babiček doma připravený šípkový šňaps. Recept na něj zaznamenali Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Ingredience
- 50 dkg šípků
- kousek skořice
- 2 hřebíčky
- 4 kuličky nového koření
- 2 lžíce rozinek
- 1,5 l třešňové pálenky
- na cukerný roztok 25 dkg cukru
- 1 l vody
Šípky očistíme, odkrojíme stopky a okvětí, přidáme rozinky, skořici, hřebíčky a nové koření. Zalijeme alkoholem a necháme čtrnáct dní odstát v teple, nejlépe na slunci. Poté rozpustíme cukr ve vodě, scedíme nálev ze šípků, smícháme s cukerným roztokem, nalijeme do lahví, a uložíme v chladnu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.