Šípkový šnaps

Pro zdraví i pro potěchu sloužil v dobách našich babiček doma připravený šípkový šňaps. Recept na něj zaznamenali Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 50 dkg šípků
  • kousek skořice
  • 2 hřebíčky
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 lžíce rozinek
  • 1,5 l třešňové pálenky
  • na cukerný roztok 25 dkg cukru
  • 1 l vody 

Šípky očistíme, odkrojíme stopky a okvětí, přidáme rozinky, skořici, hřebíčky a nové koření. Zalijeme alkoholem a necháme čtrnáct dní odstát v teple, nejlépe na slunci. Poté rozpustíme cukr ve vodě, scedíme nálev ze šípků, smícháme s cukerným roztokem, nalijeme do lahví, a uložíme v chladnu.