S výživovou poradkyní Irenou Šedivou o stavebním materiálu pro zdravé tělo

6. únor 2024, aktualizováno

Aby tělo i duše dobře fungovaly, je třeba o ně dobře pečovat. Kromě tolik důležitého pohybu by lidé měli dbát na přísun důležitých vitamínů a minerálů nejlépe v přírodní podobě. Jak se v nich vyznat, a kde je najdeme?

Čtěte také

„Vitamíny můžeme rozdělit na rozpustné v tucích, to jsou A, D, E, K a pak ty zbývající, tedy C a B-komplexová řada. A pokud budete konzumovat vitamíny A, D, E a K a nebudete mít v potravě aspoň trochu tuku, tak vitamíny vámi jen projdou. Ony potřebují být v tucích, ale zároveň se v tucích i kumulují. To znamená, že si můžeme udělat jejich zásobu, ale můžeme se jimi i předávkovat. Nebývá to časté, ale může se to stát,“ upřesnila na začátek Irena Šedivá.

Porcí ovoce a zeleniny je naše dlaň, a těchto porcí bychom si měli podle výživové dopřát pět denně.

Zlozvyky jako jsou přemíra alkoholu, kouření nebo přemíra stresu způsobují nedostatek vitamínu B, hořčíku, betakarotenu nebo fosforu. Pokud máme dobře zkombinovanou pestrou, barevnou, racionální stravu, žádné potravinové doplňky až na výjimky nepotřebujeme. Kdo by však měl potravinové doplňky vyhledat, jsou děti v pubertě, kojící matky, nebo ženy v menopauze.

Proč je dobré si na zeleninový salát nalít trochu oleje? Je možné se předávkovat vitamínem C? Jaká je doporučená denní dávka vitamínů a minerálů, a co to vlastně znamená? A proč není dobré z jídelníčku úplně odstranit přílohy? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.