Mytologie, magie, tajemno: Strašidla, na která věřili naši předkové

Proč se čert v pohádkách zjevuje v podobě myslivce a co mají čerti společného s vodníky? Jak se podle našich předků rodily víly a rusalky? A jak to bylo ve skutečnosti s vlkodlaky? V Seriálu týdne nahlédneme do světa magie a nadpřirozených sil. A taky se budeme trochu bát.

Čtěte také

Nechte se pozvat do minulosti. Redaktorku Šárku Rusnákovou zajímalo, na jaká strašidla věřili naši předkové, tedy Češi, Slované. Zašla tedy na Filozofickou fakultu Univerzity Pardubice, aby si popovídala s historikem Michalem Térou, který původ strašidel vysvětluje.

Dozvíme se od něj, jestli existuje nějaké typicky české strašidlo, i že například upíři nejsou výmyslem autora Hraběte Draculy, ale, dalo by se říct, jedním z českých strašidel. Staří Slované totiž věřili, že kdo se narodil mezi 22. prosincem a 6. lednem, z toho bude automaticky upír. Nepatříte mezi ně?

Nebeský popleta anděl Petronel a škodolibý čert Uriáš se vrátili na Šumavu. Jiří Strach sem totiž opět umístil některé scény z pohádky Anděl páně 2

Pohádkový čert kulhá a často se zjevuje v podobě myslivce. Od křesťanského pojetí ďábla tak, jak ho předkládá Bible, se ale radikálně liší. A podobné je to i s vodníky, bývají s čerty spojováni a v některých mytologiích bývají mezi čerty řazeni – oba druhy „strašidel“ totiž „berou duše“. A historik Michal Téra z Filozofické fakulty Univerzity Pardubice vysvětlí i jak se „rodily“ víly a rusalky a jak to bylo ve skutečnosti s vlkodlaky a hejkaly.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.