Rybí polívka podle Ludmily Dobrovolné z konce 19. století

Postní období máme spojené s poměrně chudým jídelníčkem, ale není to docela pravda, jak nás přesvědčí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, kteří nejen kvůli receptu na rybí polévku nahlédli do jedné ze starých kuchařských knih.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Kousky rozličných ryb dej na rendlík, přidej k nim celer, petržel, pór nebo cibuli a nech to dusit, dále usmaž housku a utluč v hmoždíři s uvařenými žloutky, dej to do hrnku s onou dušeninou, přilej vody petrželové a nech to vařit.

Zatím do půl žejdlíka chladné čisté polívky rybí dej 4 vejce a 2 žloutky, přidej trochu květu, smíchej to, hrnek pověs do vařící vody a nech to hodinu vařit, pak vybírej lžičkou knedlíčky do mísy, polívku proceď, dej do ní žloutky, květ, a máš-li trochu másla a vlej ji na mísu na tu rosolinu.