Rosolka s čarovným kořením a bejlím
V kuchyních našich babiček se, jak už víme, nejen vařilo. Své místo tu měly i magické praktiky a čarovné koření a bejlí. A to se podle Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního hodí k přípravě rosolky.
- 2 l červeného vína
- 1/2 l pálenky
- 1/2 kg cukru
- vanilkový lusk
- hřebíček
- celá skořice
- badyán
- tři lístky sušené máty
Nejprve si svaříme 1/2 l vína s cukrem, hřebíčkem a skořicí. Necháme vychladnout. Poté dolejeme zbytek vína a pálenky, nalijeme do lahví a uložíme do chladna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.