Řemeslo žije: Nožééé, nůžkyyy, brousííím…

Dříve se nože používaly po desetiletí a o jejich ostří se starali brusiči. Dnes jich moc není a nejen nožů se týká cyklus koupit-použít-vyhodit. Přitom se dají zachránit i značně poškozené kousky. V Jirkově na Železnobrodsku se broušení ostří věnuje Pavel Vondrovský. S tupým nožem se za ním vydal redaktor Jaroslav Hoření.

Ostrý nůž je jedním z nejdůležitějších pomocníků v kuchyni. Co ale dělat, když je tupý? Asi každý se přesvědčil, že domácí brousítka kvalitní ostří většinou nezajistí. A brusiče nožů známe tak z filmu Páni kluci. Ale oni zcela nevymřeli. Zveme vás za jedním do brusičské dílničky na Železnobrodsku.

Šikovný brusič vám nabrousí nejen nůž, ať už kuchyňský, do mlýnku či mixéru nebo kruhový, ale i spoustu dalších nástrojů. Od nůžek přes dláta, sekery, kosy až po rozebíratelné zastřihovače či holicí strojky. A Pavel Vondrovský našemu kolegovi také poradil, jak s nabroušeným nožem nejlépe zacházet, aby se brzy znovu neztupil, poslechněte si to.

Spustit audio

Související