Umění s motorovkou: Cítím to umělecky a pálím to, jak to přijde, říká autor dřevěného betlému

7. prosinec 2020

Ani letos nechybí v jablonecké ulici Skřivánčí stezka rodinný dřevěný betlém. Jeho autor řezbář Tomáš Gärtner vyřezává sochy převážně v životní velikosti a každý rok je betlém bohatší o nějaké přírůstky. A není to jediný Betlém z jeho dílny.

Letos se vyřezávaný dřevěný betlém v jablonecké ulici Skřivánčí stezka objevil bez tradičního setkání přátel a známých, ale i tak budí pozornost kolemjdoucích. A přilákal i redaktora Jaroslava Hořeního, který podobné postavy viděl i na jiných místech a tak se vydal za autorem, řezbářem Tomášem Gärtnerem zjistit, zda jeho betlémy nejsou i jinde v kraji. „Je jich 8, jeden je i v Mladé Boleslavi, u Jičína, v Koberově a ve Frýdlantu, v Jindřichově, no a tady v Jablonci jsou,“ potvrdil řezbář.

Nápad vyřezat betlém prý přišel od jeho manželky, první vznikl v roce 2010. O rok později ho Tomáš Gärtner přenechal městu Jablonec nad Nisou a udělal si nový. Každý rok k betlému něco přibude, teď může mít podle slov autora přes 30 postav, můžete to sami přepočítat, třeba přímo k rodinnému domu v jablonecké uličce Skřivánčí stezka.

Řezbář Tomáš Gärtner při práci

Náš kolega Jaroslav Hoření navštívil Tomáše Gärtnera v jeho dílně, kde právě začínala výroba „paní cukrářky“, další postavy betlému. Jak dlouho výroba jedné sochy trvá? Kreslí si autor předlohu? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související