Recept z babiččina postního jídelníčku: Čočkové placky
Klasickou čočku na kyselo, nebo čočkovou polévku bude znát asi každý a téměř každý to umí uvařit. V dobách našich babiček, které si čočky hodně považovaly, bylo rozšířeno více receptů. Jeden z nich, na čočkové placky, pro nás má Vladimíra Jakouběová.
Čočkové placky
30 dkg čočky
2 cibule
4 stroužky česneku
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
2 lžíce majoránky
1 lžíce sušeného libečku
sůl
pepř
2 vejce
2 žemle
mléko na zmlazení žemlí
strouhanka
sádlo na smažení
Čočku večer namočíme a druhý den uvaříme do měkka. Necháme vychladit. Žemličky nakrájíme na malé kostičky, zmladíme mlékem a lehce vymačkáme. Vychladlou čočku smícháme se žemlí, nastrouhanou mrkví, utřeným česnekem, majoránkou, libečkem, vejci, jemně nasekanou cibulí a ochutíme solí a pepřem. Dobře promícháme. Z těsta tvoříme placky, které obalíme ve strouhance a smažíme na tuku. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka