Pytlácká sekaninka ze zajíce

V receptech našich babiček čeká povídání o pytlácích a recept na upytlačenou zvěřinu, sekaninku ze zajíce.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenal dobová kuchařka:

Zaječí předek rozkrájí se na kousky, přemeje, osolí a vloží se na kuthánek, dá se k němu jedna celá cibule, kousek slaniny, trochu dymiánu, a nechá se dusit; když je hnědý a měkký, obere se maso od kostí a drobně se useká, kosti se dají opět do kuthánku a nechá se to ještě hezky do hněda dusit, pak se na to nasype asi půl lžíce mouky, nechá se to osmahnout.

Potom se na to naleje čtvrt žejdlíka vína a čtvrt žejdlíka hovězí polívky, nechá se to povařit, a pak se to procedí. K usekanému masu se přidá trochu předem povařených drobně nakrájených hříbků. Na kuthánku se rozpustí máslo, sekaninka se do něho dá, a nechá se trochu dusit, pak se na to naleje několik lžiček připravené omáčky, aby to bylo jako obyčejná jiná sekaninka z masa. Kdo by toho chtěl mít více, a měl by jen jeden zaječí předek, může dříve nechat na kuthánku do zlatova usmažit půl strouhané žemličky a pak do toho dát sekaninku. Sekaninka se podává s bramborama nebo s chlebem.