Pouťové uši z Pojizeří
V receptech našich babiček si připomeneme jedno pouťové pečivo, které mělo místo v regionu Pojizeří. Byly to pouťové uši, které doplňovaly tradiční pouťové koláče. Recept vybrala Vladimíra Jakouběová a natočil redaktor Jaroslav Hoření.
- ½ kg žitné mouky
- ¼ kg tlučeného cukru
- ¼ kg medu
- 3 vejce
- 1 lžička vody
- lžička skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 1 lžička mletého nového koření
- 20 mletých hřebíčků
- lžička anýzu
Ze surovin vypracujeme na vále těsto a necháme ho v chladu do druhého dne odpočinout. Pak je vyválíme na tenkou placku, ze které vykrájíme skleničkou kolečka. Dáme péct na plech a jakmile zrůžoví, tak je vytáhneme a teplé stočíme do kornoutků. Ty necháme asi týden uležet. Kornoutky plníme vomastou z pišingrů a másla a zaléváme čokoládou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.