Postní polivka ze syrovátky
Na Šedivé úterý naši předci rozhodně nezaháleli. Den byl věnovaný úklidu. A jak už to bývá, máme-li v ruce celý den hadr na podlahu, nebo smeták, na vaření moc času nezbude. Stejně na tom byly i naše babičky, které ve dnech kdy smejčily chalupy vařily jednoduchá jídla.
Dej do hrnce vařit čistou dobrou syrovátku, seber z ní pěnu, přidej na 1 l syrovátky 8 lžic mouky, rozmíchané ve studené smetaně, osol to a opepři, rozkloktej řádně a nech vařit; Mezitím rozmíchej 2 žloutky se studenou smetanou, nebo dobrým mlékem, vlij do hotové polévky a řádně rozmíchej. Do talíře dej na kostičky nakrájenou osmahnutou žemličku a přelij to polévkou. Žemlička může být také usušená.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka