Postní polivka ze syrovátky
Na Šedivé úterý naši předci rozhodně nezaháleli. Den byl věnovaný úklidu. A jak už to bývá, máme-li v ruce celý den hadr na podlahu, nebo smeták, na vaření moc času nezbude. Stejně na tom byly i naše babičky, které ve dnech kdy smejčily chalupy vařily jednoduchá jídla.
Dej do hrnce vařit čistou dobrou syrovátku, seber z ní pěnu, přidej na 1 l syrovátky 8 lžic mouky, rozmíchané ve studené smetaně, osol to a opepři, rozkloktej řádně a nech vařit; Mezitím rozmíchej 2 žloutky se studenou smetanou, nebo dobrým mlékem, vlij do hotové polévky a řádně rozmíchej. Do talíře dej na kostičky nakrájenou osmahnutou žemličku a přelij to polévkou. Žemlička může být také usušená.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.