Polské golabki

Ochutnáme něco od našich severních sousedů, z polské kuchyně. I tam mají řadu specialit. Některé jsou dost podobné těm našim. Už v dobách našich babiček, tedy bez internetu, se kuchyně různých regionů i zemí ovlivňovaly, jak nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přesvědčí receptem na golabki.

Ingredience
  • 1 hlávku zelí
  • 1 kg mletého masa
  • rýži
  • sůl
  • pepř
  • mletou papriku
  • sádlo
  • cibuli
  • šťáva z rajčat

Hlávku zelí zbavíme košťálu a dáme celou vařit do hrnce s osolenou vodou. Uvařenou hlávku zelí rozebereme na listy, hřbety vyřízneme. Rýži uvaříme a dáme stranou. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, mleté maso, sůl a koření. Když je maso opečené, přidáme uvařenou rýži a promícháme. Na zelné listy dáváme masovou směs a uděláme závitky. Závitky poskládáme do hlubšího pekáčku, přelijeme šťávou z rajčat a zapečeme.