Polské golabki
Ochutnáme něco od našich severních sousedů, z polské kuchyně. I tam mají řadu specialit. Některé jsou dost podobné těm našim. Už v dobách našich babiček, tedy bez internetu, se kuchyně různých regionů i zemí ovlivňovaly, jak nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přesvědčí receptem na golabki.
- 1 hlávku zelí
- 1 kg mletého masa
- rýži
- sůl
- pepř
- mletou papriku
- sádlo
- cibuli
- šťáva z rajčat
Hlávku zelí zbavíme košťálu a dáme celou vařit do hrnce s osolenou vodou. Uvařenou hlávku zelí rozebereme na listy, hřbety vyřízneme. Rýži uvaříme a dáme stranou. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, mleté maso, sůl a koření. Když je maso opečené, přidáme uvařenou rýži a promícháme. Na zelné listy dáváme masovou směs a uděláme závitky. Závitky poskládáme do hlubšího pekáčku, přelijeme šťávou z rajčat a zapečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.