Polívka z jarních bylinek

Na Zelený čtvrtek nesmělo v dobách našich babiček na stole chybět jídlo s čerstvými zelinkami, a tak nás tentokrát čeká recept na polívku z jarních bylinek.

Ingredience
  • bylinky (openec, žebříček, jahodové, fialkové a kmínové lístky, chudobičky, cichorka, kerblík, zelená petržel, mladá zelená cibulka, řeřicha, polní salátek)
  • máslo
  • mouka
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce smetany
  • žemle

Na jaře sbírají se všelijaké bylinky, z nichž to se velmi chutná a zdravá polívka upravit může. Vezmi tedy openec, žebříček, jahodové, fialkové a kmínové lístky, chudobičky, cichorku, kerblík, zelenou petruželku, mladé zelené cibulky, řeřichu, polní salátek, všecko dobře očisti a v několika vodách vyper, pak to na prkénku drobně usekej a nech to ve slané vodě do měkka uvařit.

Potom v hrnéčku rozmíchej kus másla, tři vařečky mouky a tři žloutky se třemi lžícemi studené smetany, nalej na to té vařící polívky, rozkloktej to hodně, a vlej to do ostatní polívky, která se už nesmí vařit.

Nalij to do talířů na smaženou, na kostky rozkrájenou žemli.