Polévka ze šparglu

Tentokrát budeme vařit chřestovou polévku. Skutečně i chřest patřil na stůl už v dobách našich babiček a dokonce se u nás i pěstoval. Recept mají redaktor Jaroslav Hoření a etnografka Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • ½ kg bílého šparglu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • pár lístečků tymiánu

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a necháme vychladnout. Špargl Chřest omyjeme, odřízneme zdřevnatělé konce a zbytek důkladně oloupeme škrabkou.

Do hrnce dáme očištěný chřest, zalijeme vodou, mírně osolíme a povaříme asi 10 minut. Vývar scedíme ke studené jíšce a důkladně promícháme. Z uvařeného chřestu odkrájíme hlavičky. Zbytek nakrájíme na kousky, vložíme do polévky a všechno společně vaříme asi 15 minut. Potom polévku propasírujeme, vložíme do ní odložené hlavičky chřestu a podle chuti doladíme solí a pepřem. Na talíři polévku posypeme lístečky čerstvého tymiánu.