Polévka ze šparglu
Tentokrát budeme vařit chřestovou polévku. Skutečně i chřest patřil na stůl už v dobách našich babiček a dokonce se u nás i pěstoval. Recept mají redaktor Jaroslav Hoření a etnografka Vladimíra Jakouběová.
- ½ kg bílého šparglu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý bílý pepř
- pár lístečků tymiánu
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a necháme vychladnout. Špargl Chřest omyjeme, odřízneme zdřevnatělé konce a zbytek důkladně oloupeme škrabkou.
Do hrnce dáme očištěný chřest, zalijeme vodou, mírně osolíme a povaříme asi 10 minut. Vývar scedíme ke studené jíšce a důkladně promícháme. Z uvařeného chřestu odkrájíme hlavičky. Zbytek nakrájíme na kousky, vložíme do polévky a všechno společně vaříme asi 15 minut. Potom polévku propasírujeme, vložíme do ní odložené hlavičky chřestu a podle chuti doladíme solí a pepřem. Na talíři polévku posypeme lístečky čerstvého tymiánu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.