Polévka z bejlí

Vladimíra Jakouběová pro nás připravila sérii receptů na polévky, které se vařily v dobách našich babiček. Tentokrát je to polévka z bejlí.

Nasbírejte 2 velké hrsti zelených bylinek: jitrocel, list pampelišky, list kopřivy a květy sedmikrásky. Z másla a hladké mouky si připravíme jíšku, zalijeme ji 1 litrem vařící vody, a promícháme. Přidáme dvě třetiny nadrobno nasekaných bylinek a zavaříme domácí nudle. Jakmile jsou nudle uvařené, vsypeme zbytek bylinek, dosolíme a podáváme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.