Pojizerský zapékanec ze zelí a krup
Drožďaři, tvarůžkáři, šmejdíři a spousta dalších lidí putovala ještě v dobách našich babiček světem od domu k domu. Na rozdíl od dnešních vlezlých obchodníků byli vítáni, neboť přinášeli běžně nedostupné zboží a služby. Třeba dráteníci opravili nádobí, aby bylo možné dál vařit.
- ½ kg kysaného zelí
- 30 dkg sádla
- 1 cibule
- špetka kmínu
- špetka soli
- půl kg vařených krup
- 40 dkg uzeného masa
- ¼ l kysané smetany
- špetka kmínu
Na lžíci sádla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme zelí, kmín a mírně podlité dusíme do poloměkka. Pekáček vymastíme sádlem, na dno dáme uvařené kroupy, na ně dáme polovinu zelí, na ně plátky masa, opět kroupy, osolíme a navrch dáme druhou polovinu zelí. Vše zalijeme smetanou a upečeme v troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.