Podkrkonošský hunc

V dobách našich babiček byli lidé hodně pověrčiví, ale také víc spojeni s přírodou. Hned několik příkladů zazní v receptech našich babiček spolu s návodem na hunc, pokrm z brambor a krup.

Ingredience
  • 40 dkg brambor
  • 20 dkg krup
  • 10 dkg slaniny
  • česnek podle chuti
  • majoránka
  • škvařené vepřové sádlo
  • kmín
  • sůl

Uvaříme brambory s kmínem a solí doměkka a nakrájíme na kostičky, kroupy uvaříme v osolené vodě. Slaninu uškvaříme. Vše smícháme a dokořeníme majoránkou, lisovaným česnekem, dosolíme dle chuti. Hmotu dáme do vymazaného pekáčku, potřeme jemně sádlem a dáme zapéct dorůžova. Podáváme s nakládaným červeným zelím, nebo červenou řepou.