Podhorácké mládě
Dalším regionem, kam vede putování za recepty našich babiček, je Podhorácko. Zůstáváme na Moravě a ochutnáme tamní koláč, podhorácké mládě.
Ingredience
- ¼ l mléka
- 2 dkg droždí
- 10 dkg cukru
- 15 dkg másla (přepuštěné + na potření plechu)
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
- 30 dkg hrubé mouky
- 15 dkg hladké mouky
- špetka soli
- vanilka
- ořechy (nahrubo nasekané na posypání)
V ohřátém mléce s trochou cukru necháme vzejít droždí. Kvásek smícháme se zbylým cukrem, máslem a žloutky. Přidáme obě mouky, sůl, vanilku a vypracujeme řidší těsto, které půjde dobře rozválet. Větší část těsta rozválíme, přemístíme na tukem vymazaný plech. Zbylé těsto vyválíme a vykrájíme z něj různé ozdoby, například srdíčka či ptáčky, kterými ozdobíme plát těsta. Koláč potřeme vajíčkem, posypeme ořechy a upečeme dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka