Podhorácké mládě

Dalším regionem, kam vede putování za recepty našich babiček, je Podhorácko. Zůstáváme na Moravě a ochutnáme tamní koláč, podhorácké mládě.

Ingredience
  • ¼ l mléka
  • 2 dkg droždí
  • 10 dkg cukru
  • 15 dkg másla (přepuštěné + na potření plechu)
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 30 dkg hrubé mouky
  • 15 dkg hladké mouky
  • špetka soli
  • vanilka
  • ořechy (nahrubo nasekané na posypání)

V ohřátém mléce s trochou cukru necháme vzejít droždí. Kvásek smícháme se zbylým cukrem, máslem a žloutky. Přidáme obě mouky, sůl, vanilku a vypracujeme řidší těsto, které půjde dobře rozválet. Větší část těsta rozválíme, přemístíme na tukem vymazaný plech. Zbylé těsto vyválíme a vykrájíme z něj různé ozdoby, například srdíčka či ptáčky, kterými ozdobíme plát těsta. Koláč potřeme vajíčkem, posypeme ořechy a upečeme dozlatova.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.