Podhorácké mládě
Dalším regionem, kam vede putování za recepty našich babiček, je Podhorácko. Zůstáváme na Moravě a ochutnáme tamní koláč, podhorácké mládě.
- ¼ l mléka
- 2 dkg droždí
- 10 dkg cukru
- 15 dkg másla (přepuštěné + na potření plechu)
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
- 30 dkg hrubé mouky
- 15 dkg hladké mouky
- špetka soli
- vanilka
- ořechy (nahrubo nasekané na posypání)
V ohřátém mléce s trochou cukru necháme vzejít droždí. Kvásek smícháme se zbylým cukrem, máslem a žloutky. Přidáme obě mouky, sůl, vanilku a vypracujeme řidší těsto, které půjde dobře rozválet. Větší část těsta rozválíme, přemístíme na tukem vymazaný plech. Zbylé těsto vyválíme a vykrájíme z něj různé ozdoby, například srdíčka či ptáčky, kterými ozdobíme plát těsta. Koláč potřeme vajíčkem, posypeme ořechy a upečeme dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.