Patison v zelenině

I když to připomíná létající talíř, znaly a používaly to už naše babičky. Patison, další zámořská zelenina, která se usadila v Evropě. Kromě informací o jeho původu přidají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na patison v zelenině.

Ingredience
  • 75 dkg zeleniny kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 6 dkg másla
  • 5 velkých patisonů
  • sůl
  • 5 dkg mouky
  • 4 dkg másla
  • na kastrol: 2 dkg másla
  • 1 baňatá zelená paprika
  • 10 rajských červených jablíček

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky, vložíme na rozehřáté máslo a usmažíme do měkka. Patisony oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme, obalíme lehce moukou. Na dno máslem vymazaného kastrolu dáme vrstvu smažené zeleniny, patisony, syrovou nakrájenou sladkou papriku a nakrájená rajská jablíčka. Kastrol přiklopíme poklicí a pokrm dusíme v troubě asi půl hodiny. Udušenou zeleninu upravíme na mísu a podáváme k ní nakrájený chléb.